Documente secrete declasificate relevă un fapt mai puţin cunoscut, petrecut în iunie 1939: Banca Angliei i-a ajutat pe nazişti să vândă aurul confiscat din Cehoslovacia, contribuind astfel la finanţarea maşinii de război a lui Hitler.
Lingourile de aur ce proveneau din Cehoslovacia valorau la acea vreme 5,6 milioane de lire sterline (evaluate la 300 de milioane de lire sterline, în prezent), potrivit Daily Mail.
Documente din arhive arată că lingourile de aur au fost vândute Băncilor Naţionale din Belgia şi Olanda.
Banca Angliei a ajutat la vânzarea cu suma de 860.000 de lire sterline a unor lingouri de aur ale naziştilor, în iunie 1939, fără a aştepta vreo aprobare.
Dar, guvernul britanic a oprit tranzacţiile cu aur după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Se crede că şi în prezent, Banca Angliei deţine încă lingouri de aur care au zvastica ştampilată pe ele.
Vânzarea lingourilor de aur a avut girul Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), care a ordonat tranzacţia.
Vânzarea aurului confiscat de către nazişti după invazia Cehoslovaciei a fost mult timp considerată ca unul dintre cele mai negre episoade din istoria băncilor centrale.
În acel timp, Banca Angliei era membră a BRI, cu sediul în Elveţia şi ea a stocat mari cantităţi de aur ale altor ţări în tezaurul său.
BRI a fost înfiinţată în anul 1930 şi a facilitat despăgubirile impuse Germaniei, după Primul Război Mondial.
Banca Angliei deţine în continuare lingouri de aur ale altor ţări din întreaga lume, iar cantitatea totală de aur din tezaurul sau este estimat la valoarea de 210 miliarde de lire sterline.
(Sursa: ziare.com) Documente secrete declasificate relevă un fapt mai puţin cunoscut, petrecut în iunie 1939: Banca Angliei i-a ajutat pe nazi