Economia americană a înregistrat o creştere de 1,7% faţă de primele trei luni ale anului, impulsionată de consumul intern şi investiţiile realizate. Impactul tăierilor bugetare care au intrat automat în vigoare de la 1 martie a fost astfel mult mai scăzut decât anticipau economiştii.
Analiştii estimau un avans de 1% al Produsului Intern Brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii (SUA) în intervalul aprilie-iunie, în timp ce pesimiştii anunţau o creştere de numai 0,5%. Avansul real al economiei americane, de 1,7%, a surprins economiştii şi Washingtonul deopotrivă, în contextul în care ambele tabere se aşteptau la o încetinire a ritmului de creştere economică sau chiar reintrarea în recesiune din cauza măsurilor de austeritate care au intrat automat în vigoare de la 1 martie, după ce Congresul American nu a reuşit să ajungă la o înţelegere pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Consumul intern a contribuit cu o creştere de 1,2 puncte procentuale din creştere, în timp ce restul se datorează investiţiilor realizate şi revenirii sectorului imobiliar.
În plus, autorităţile americane au revizuit în creştere şi datele pentru anul 2012, creşterea reală anunţată acum fiind de 3,6%.
Toate datele arată că economia Statelor Unite ale Americii îşi revine încet, dar sigur din recesiune, însă populaţia pare a se adânci în criză. Patru din cinci americani depind de ajutoarele sociale, trăiect aproape de limita sărăciei sau nu au locuri de muncă, potrivit unui sondaj realizat de GfK la comanda agenţiei de presă Associated Press.
Sondajul „America Reală” realizat de compania de cercetări GfK la comanda uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de presă din lume arată că datele din bilanţuri şi statistica oficială sunt cum nu se poate mai îndepărtate de realitatea americanilor de rând.
80% din americanii adu