Printr-un proiect al O.N.G. Mare Nostrum, care ţinteşte educarea oamenilor în privinţa protejării mediului, oamenii pot primi, la schimb, o sticlă cu ulei comestibil
Constănţenii au colectat, în ultimii doi ani, peste cinci tone de ulei uzat, pe care l-au folosit în bucătăriile proprii, şi au preferat să-l adune pentru a fi reciclat. Potrivit purtătorului de cuvânt al O.N.G. Mare Nostrum, Cecilia Pătrăhău, campania de conştientizare a populaţiei din judeţul Constanţa s-a desfăşurat în perioada 2009 – 2010, iar concursurile pentru unităţile de învăţământ s-au finalizat de curând. Constănţenii strâng, lunar, sute de litri de ulei uzat. În luna iunie 2013, s-au predat 345 de litri de ulei uzat firmei S.C. Stoehr Mineral & Vegetal Oil S.R.L., de la şapte școli din județul Constanța și de la persoane fizice.
Una dintre constănţence a declarat că, până la demararea campaniei, obişnuia să adune uleiul în borcan, pe care apoi îl arunca la ghenă. „Acum am strâns deja cinci litri, pe care l-am predat la sediul Mare Nostrum. Nu l-am aruncat niciodată la chiuvetă şi până acum îl strângeam, dar nu aveam unde să-l duc decât la gunoi“, a declarat Elisabeta Ali. O altă constănţeancă a menţionat că i se pare normal şi mult mai igienic să-l recicleze. „Îl strâng în recipiente de plastic de 2 litri şi, apoi, îl predau la Mare Nostrum. Este mult mai curat să procedez aşa, decât să-l aruncăm în vasul de toaletă, în chiuvetă sau în coşul de gunoi. Am mai puţin de curăţat procedând în acest mod“, a spus Daniela Prodan.
Potrivit O.N.G.-iştilor, a fost prima campanie de acest gen la nivelul judeţului Constanţa, iniţiată pentru conştientizarea populaţiei cu privire la efectele nocive ale acestui tip de deşeu.
Uleiul vegetal uzat poate polua solurile şi este considerat un reziduu toxic. Cei care colectează cinci litri de ulei uzat vegetal, şi îl duc la sediul Mare Nost