Judecătorii Tribunalului Militar Bucureşti decid astăzi dacă vor închide din nou dosarul în care este anchetat Marin Pîrvulescu, anchetatorul acuzat de moartea disidentului Gheorghe Ursu. La ultimul termen, procurorul militar a cerut declinarea dosarului la Tribunalul Bucureşti. De 23 de ani, fiul lui Gheorghe Ursu încearcă să impulsioneze procurorii militari să trimită în judecată dosarul în care a fost cercetat Marin Pîrvulescu. În 1985, Gheorghe Ursu a decedat în arestul Poliţiei în urma bătăilor zilnice aplicate de anchetatori.
Pe 17 noiembrie 1985, disidentul Gheorghe Ursu a decedat în urma bătăilor aplicate de anchetatorul său şi de mai mulţi ofiţeri de miliţie. După '89, rudele sale au redeschis dosarul, dar până în anul 2000 fără prea mult succes. Rudele lui Gheorghe Ursu, în baza unor probe consistente, susţin că de moartea inginerului care a fost găsit vinovat de Securitate că trimitea scrisori la Europa Liberă se fac ofiţeri de miliţie Tudor Stănica, Creanga Mihail, Burcea Ştefan, deţinutul de drept comun Marian Clită. Însă, principalul vinovat pentru moartea lui Gheorghe Ursu este fostul său anchetator Marin Pîrvulescu. El este singurul care nici până azi nu a fost cercetat de procurori. Ofiţerii de miliţie au fost trimişi în judecată şi condamnaţi, însă unii dintre ei deşi au primit câte 10 ani de închisoare au stat în puscărie câte un an.
Cazul Ursu a fost disjuns în mai multe dosare dintre care şi cel al lui Marin Pîrvulescu. Acesta a primit, însă , de la procurorii militari în repetate rânduri Neînceperea Urmării Penale. "Din 2003 în dosar nu s-a mai făcut nimic. În 10 ani nu s-a făcut nimic. Dosar nu mai e la Parchetul Militar şi la Secţia de Urmărire Penală", a declarat Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu la un post de televiziune.
Potrivit acestuia, dosarul lui Pîrvulescu este consistent şi are destule elemente pent