Pentru prima data de la descoperirea, in urma cu aproape 20 de ani, a exoplanetelor - planete care orbiteaza alte stele decat Soarele - observatorul cu raze X Chandra a detectat o exoplaneta in timpul traversarii prin fata stelei-mama.
Potrivit Administratiei Spatiale Americane, o aliniere avantajoasa a unei planete si a stelei-mama din sistemul HD 189733, care se afla la o distanta de 63 de ani-lumina de Pamant, a permis observatorului Chandra al NASA si Observatorulului XMM Newton al Agentiei Spatiale Europene sa detecteze o scadere in intensitatea razelor X in timp ce planeta tranzita steaua.
"Mii de planete, posibile candidate, au fost observat in timpul tranzitului doar in lumina optica", a declarat Katja Poppenhaeger de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), din Cambridge (Massachusets, SUA), care a condus un nou studiu publicat in editia din 10 august a Astrophysical Journal.
"Faptul ca avem, in sfarsit, posibilitatea de a studia cu raze X una (o planeta- n.red.) este important deoarece dezvaluie noi informatii despre proprietatile unei exoplanete", a precizat Katja Poppenhaeger.
Echipa a folosit instrumentele Chandra pentru a observa sase tranzituri si date de la XMM Newton inregistrate pentru un tranzit.
Potrivit NASA, planeta, cunoscuta sub numele de HD 189733b, este un "Jupiter fierbinte", ceea ce inseamna ca este similar, ca marime, cu planeta Jupiter din sistemul nostru solar, dar ca are o orbita foarte stransa in jurul stelei sale.
HD 189733b, din constelatia Vulpecula (Vulpea), este de peste 30 de ori mai aproape de steaua sa decat Pamantul este de Soare. Aceasta orbiteaza steaua-mama o data la fiecare 2,2 zile. HD 189733b este planeta de tipul Jupiter fierbinte cea mai apropiata de Pamant, devenind astfel o tinta pentru astronomii care doresc sa afle mai multe despre a