Este vorba de TVA-ul la paine.
Isarescu a crescut TVA-ul la paine cu 8%, Boc cu 5%, iar Ponta a redus TVA-ul la paine cu 15%.
Reducerea TVA la paine de la 24% la 9% este o masura menita nu atat sa reduca pretul la raft (desi se incearca o “discutie” si in acest sens) cat sa reduca evaziunea fiscala in aceasta industrie.
In mod normal aceasta masura se auto-finanteaza in sensul in care reducerea veniturilor corespunzatoare din reducerea taxei este compensata de incasari mai mari prin reducerea evaziunii. Exista o intirziere in compensarea fluxurilor dar se poate realiza in masura in care reducerea taxei nu este singurul pilon introdus.
Mai este necesara introducerea a altor doi piloni si anume un sistem de control mai performant si pedepse mai mari. Daca nu se introduc cei 2 piloni ajustarea va fi foarte inceata deoarece nu creste nici probabilitatea de a fi prins si nici pierderea conditionata in a fi prins nu creste.
Despre cei 3 piloni necesari am dezvoltat in “1.5% din PIB in 60 de zile”
Nivelul de 9% se afla in proximitatea nivelului de 7% unde se considera a fi nivelul de break even pentru schemele globale de eficienta fiscala.
Aceasta masura de reducere a fiscalitatii este insotita de 4 greseli.
In primul rand reducerea TVA la paine este insotita de o crestere a fiscalitatii care muta evaziunea in alte sectoare cu tichete mai mari. Despre posibilitatea cresterii fiscalitatii bazat pe evolutia economiei am scris dupa 100 de zile de guvernare : “Rezultatul primelor 100 de zile de guvernare: va creste povara fiscala”
A doua greseala este aceea ca promisiunea de reducere a volatilitatii si a incertitudinii in fiscalitate este contrazisa prin cresterea accizelor peste noapte.
A treia greseala este legata de faptul ca in comunicarea guvernamentala se sesizeaza o neincredre in rezultatul de reducere a evaziunii in