Guvenul Ponta vrea, de la 1 septembrie, să scadă TVA-ul pentru pâine de la 24 la 9 la sută. Premierul Victor Ponta spune că doar România şi Danemarca nu au TVA-ul diferenţiat pentru produsele alimentare, în special la pâine.
„Trebuie să dovedim că, atunci când nivelul fiscalităţii este rezonabil, putem şi suntem o ţară în care producătorii, comercianţii, inclusiv consumatorul care cere bon când cumpără pâine - putem să ne plătim taxele către stat, înțelegând că acele taxe sunt necesare pentru a avea școli, spitale, drumuri și toate celelalte lucruri. Eu cred că 9% este un nivel suportabil de fiscalitate; ar fi fost bine să fie și mai jos, dar venind de la 24% cred că este într-adevăr un mijloc de susținere a celor care vor să facă afaceri corecte și vor să fie producători corecți și, din punctul meu de vedere să dovedim că a fost o măsură corectă, că avem mai puțină evaziune fiscală și încasări mai multe la buget, reprezintă o provocare chiar mult mai mare decât simplul efect direct asupra industriei dumneavoastră (panificaţie, n.r.). Deci, practic, de succesul şi de parteneriatul dintre noi, dintre guvern şi producătorii din industria de panificaţie, depinde soarta celorlalţi din industria alimentară, vorbesc de carne, de alte produse la care putem să aplicăm acelaşi sistem de TVA redus, tot în ideea combaterii evaziunii fiscale şi a avea, până la urmă, o fiscalizare corectă şi o competiţie corectă”, a declarat premierul Ponta.
Şi ministrul Daniel Chiţoiu susţine că, atunci când s-a mărit TVA de la 19 la 24%, pe hârtie, cu cinci puncte procentuale, în realitate, încasările din TVA au crescut cu 1,5%.
După 1 septembrie, de la aplicarea acestei măsuri de scădere a TVA, în cazul în care FMI acceptă măsura, se va face o evaluare după 12 luni, asupra efectelor în ceea ce priveşte reducerea evaziunii fiscale şi nivelul de încasări la b