De cinci ani, artişti din Corul „Cantemus“ duc muzica şi spiritul basarabean în ţările europene şi revin acasă cu premii. Ultimele cinci medalii le-au cucerit săptămâna trecută la concursul de cântec coral „Seghizzi“ din Italia
„Cantemus“ este primul cor din Moldova care a ajuns pe scena prestigiosului concurs cu o istorie de jumătate de secol. La cea de-a 52-a ediţie, artiştii noştri au participat la trei categorii de cântec coral. Printre norocoşi s-a numărat reporterul „Adevărul“.
Pe lângă emoţiile competiţiei, concursul din Italia ne-a oferit şi prilejul unei călătorii frumoase prin cinci ţări europene. Până în oraşul Gorizia, gazda evenimentului, am avut de mers două zile cu autocarul. Cel mai lung popas, de nouă ore, l-am făcut în oraşul maghiar Debrecen, al doilea ca mărime din Ungaria.
În centrul urbei e o piaţă pietonală uriaşă, în mijlocul căreia se află cea mai mare fântână ceramică din Europa. Alături se înalţă Marea Biserică Reformată. Este locul îndrăgit de skaterii, dar şi de turiştii străini care ţin neapărat să-şi facă poze aici. Dacă eşti înfometat, la orice colţ îţi poţi cumpăra o lipie fiartă în ulei şi unsă cu smântână. Stând la rând după această bunătate ungurească, am schimbat câteva vorbe cu doi americani, care ne-au spus că vor trece prin Moldova în drum spre Mongolia. Auzind de unde suntem, vânzătoarea şi-a lăudat marfa într-o română perfectă.
Oraşul elveţian Lugano este situat pe un lac alpin
ORAŞUL CU DOUĂ NUME
Porniţi marţi la amiază din Chişinău, joi seara eram la destinaţie, în Gorizia. De fapt, acesta e numele italian al oraşului situat de o parte şi alta a graniţei dintre Italia şi Slovenia, în Munţii Alpi. Denumirea în slovenă e Nova Gorica, ceea ce înseamnă „muntele mic“. Timp de trei zile cât a durat concursul am tot făcut naveta dintr-o ţară în alta. Drumul de la hostelul din Nova Gorica