Cultivarea florilor nu mai este de mult o simplă îndeletnicire. Un computer performant asigură tot necesarul de apă, de căldură sau de răcoare pentru plante. Totul se întâmplă în Dâmboviţa, în cea mai moderă seră de trandafiri din ţară, pe spinarea căreia s-ar putea crea şi cea mai mare bursă a florilor din Europa Centrală şi de Est. România ar putea da, în acest fel, tonul pe piaţa europeană de trandafiri.
Proprietarul celei mai modern sere de flori din ţară, recent înfiinţate, un tânăr de doar 23 de ani, spune că vrea să se bată de la egal la egal cu Olanda. În acest fel şi preţul florilor ar scădea pentru că florăresele n-ar mai bate atâta amar de drum până în Olanda.
„Scopul meu principal este să fac din România, o piaţă recunoscută pe piaţa internaţională ca o ţară producătoare de plante perene de trandafiri. Florăresele nu se gândesc neapărat la preţul de achiziţie. Se gândesc la faptul că o floare cumpărată de la mine ţine mai mult timp. Are posibilitatea să o vândă într-un termen mai lung, nu mai sunt forţaţi să cumpere azi şi să vândă, dacă se poate, tot azi, pentru florile din Olanda sunt tăiate de cel puţin o săptămână”, ne-a spus Mihnea Petrovici, proprietarul serei de la Bucşani.
Totul este automatizat
Sera de trandafiri, recent inaugurată, a costat numai puţin de 1,3 milioane de euro. Calitatea trandafirilor, care vor răsări abia în septembrie, reprezintă o îmbinare perfectă între sămânţa excelentă adusă din Germania şi tehnica de lucru olandeză.
„Oamenii doar verifică starea în care se află florile şi acolo unde este nevoie, să intervină. În rest, totul este controlat de calculatorul principal. Începând cu sistemul de umbrire care are rol atât termic, de salvare a căldurii cât şi rol umbrire de a nu se prăji plantele de la radiaţiile solare, sistemul de ceaţă, sistemul de în