Leul a crescut in iulie pe pietele financiare in raport cu euro, asa incat, in pofida volatilitatii ridicate de pe parcursul acestui an, moneda nationala a inregistrat la sfarsitul lunii trecute o apreciere fata de valoarea de la inceputul anului.
"Leul a beneficiat recent de influente importante, atat locale, cat si globale. Pe de o parte,a revenit interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat romanesti; de asemenea, guvernul a anuntat incheierea negocierilor cu FMI si Comisia Europeana pentru un nou acord de finantare de tip preventiv, iar FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei in 2013 si 2014. In acelasi timp insa, leul a avut in piata si miscari in linie cu regiunea, ca efectele ale unor informatii de importanta globala ce au vizat SUA, Zona Euro etc",a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
In iulie, leul a crescut cu aproximativ 0,8% in fata euro, coroana ceha cu aproximativ 0,3%, coroana suedeza cu aproape 0,7%, iar zlotul cu circa 1,7%. Lira sterlina a scazut, luna trecuta, cu circa 2,2% in raport cu euro, iar forintul si kuna croata s-au depreciat, la randul lor, cu aproximativ 1,5% si, respectiv, 0,8%.
La finele primelor sapte luni ale anului, leul a inregistrat o crestere de aproximativ 0,7% comparativ cu euro, fata de valoarea de la inceputul lui 2013, iar kuna croata s-a apreciat in acelasi interval cu circa 0,6%.
Cele mai mari scaderi pe anul in curs in fata euro au fost marcate la nivelul UE de lira sterlina (7,7%), urmata de zlot cu 4,3% si coroana ceha cu 3,3%.
"Lira sterlina a fost recent afectata inclusiv de speculatii privind masurile pe care Banca Angliei le-ar fi putut anunta in urma sedintei de politica monetara din aceas