Spre deosebire de segmentul vânzărilor de apartamente, caracterizat de un trend al preţurilor relativ unitar, general descendent, cel al închirierilor de apartamente a avut o evoluţie evident eterogenă în ultimul an. O analiză realizată de Imobiliare.ro asupra chiriilor minime practicate în anumite cartiere ale marilor oraşe relevă nu doar scăderi, ci şi creşteri ale pretenţiilor proprietarilor în ultimele 12 luni.
Variaţiile sunt diferite atât în funcţie de zonele specifice luate în calcul, cât şi de tipul apartamentelor scoase la închiriere. O astfel de evoluţie este caracteristică unei pieţe aflate în curs de stabilizare, în care proprietarii încearcă în mod natural să se alinieze la cererea şi puterea de cumpărare venite din partea potenţialilor clienţi, ajustându-şi pretenţiile atât în plus, cât şi în minus.
Timişoara
În Timişoara, zona Complex Studenţesc, chiria minimă pentru o garsonieră a scăzut la 130 de euro, de la 150 de euro pe lună în aceeaşi perioadă a lui 2012. La două camere, cel mai mic tarif a crescut de la 160 la 200 de euro pe lună, în vreme ce, la trei camere, preţul minim a ajuns la 250 de euro pe lună, faţă de 260 de euro pe lună. În zona Aradului, pretenţiile proprietarilor s-au menţinut relativ la acelaşi nivel pentru apartamentele cu două camere (200-220 de euro pe lună), dar au crescut uşor la cele cu trei camere, de la 220 la 230 de euro pe lună.
Bucureşti
Capitala este oraşul ce ilustrează cel mai bine evoluţia eterogenă a chiriilor practicate pentru apartamente. În cartierul Dristor, spre exemplu, o garsonieră poate fi închiriată în prezent cu 200 de euro pe lună, faţă de 210-225 de euro pe lună anul trecut. La două camere, preţurile au rămas relativ stabile, în jurul a 250 de euro pe lună. La apartamentele cu trei camere, preţul minim cerut în prezent este de 320 de euro pe lună, faţă de un minimum de 250 d