Dr. Maria Cerbu, managerul Spitaluli de Boli Infecţioase Timişoara: “Mi se pare o concurenţă neloială”.
Conform unui proiect de lege pilot, medicii vor putea să îşi deschidă cabinete private şi să dea consultaţii pe bani, în acelaşi spital de stat în care lucrează, dar după orele de program.
“Mi se pare o concurenţă neloială”, a declarat dr. Maria Cerbu, directorul Spitalului de Pftiziologie şi Boli Infecţioase Timişoara.
Cetăţeanul va trebui să plătească
Scopul este scoaterea medicului din statutul de bugetar, pentru a-i oferi mai multe variante de lucru. “Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să muncească normă întreagă, atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare, în condiţii optime de timp şi confort. Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege”, se arată în proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii, aflat în dezbatere publică. “Conform normelor actuale, nu poţi avea două contracte în două locuri cu casa de asigurări. Dacă eşti angajat al spitalului şi lucrezi cu casa de asigurări, nu mai poţi să lucrezi în contract cu casa în privat. Poţi lucra în ambulatoriul de specialitate al spitalului, dar dacă vrei să lucrezi în privat, lucrezi, dar fără contract cu casa de asigurări, contra cost. Nu înţeleg de ce trebuie să se mute cabinetul privat în spital”, a subliniat dr. Cerbu.
Se anunţă proteste
Din data de 1 august 2013, medicii şi organizaţiile medicale din Timiş, dar şi cetăţenii interesaţi îşi pot trimite observaţiile şi sugestiile cu privire la două proiecte de lege, aflate în