Guvernul ungar este hotărât să elimine rapid de pe piaţă, cu sau fără colaborarea băncilor, creditele în valută şi în special pe cele contractate pentru achiziţionarea locuinţelor, reducând o povară care macină puterea de cumpărare a peste un sfert de milion de familii. Budapesta vrea astfel să se asigure că băncile nu pun presiuni pe debitorii care nu-şi pot rambursa datoriile din cauza unor „motive externe precum deteriorarea cursului de schimb“.
Ministrul economiei Mihaly Varga a transmis băncilor, într-un interviu televizat, că un program de asistenţă pentru debitorii în valută va fi implementat cu sau fără participarea lor voluntară. Mesajul nu este nou, dar este pentru prima dată când vine din partea unui oficial de rang înalt.
Până acum membrii guvernului au adoptat o poziţie moderată. În acest context, băncile din Ungaria, în marea lor majoritate cu proprietari din afara ţării, au la dispoziţie până pe 23 august să vină cu o soluţie pentru transformarea creditelor în valută în împrumuturi în monedă străină, scrie cotidianul Magyar Nemzet.
Dacă guvernul ajunge la o soluţie de compromis cu băncile, iar Varga a specificat că singura soluţie acceptabilă pentru Ungaria este convertirea din valută în forinţi, aceasta va fi înaintată Parlamentului în toamnă.
Ministerul Economiei a anunţat că au început deja consultările cu reprezentanţii băncilor pentru stabilirea unei modalităţi de retragere a creditelor ipotecare în valută contractate pentru achiziţia de locuinţe. În comunicatul ministerului este menţionat numărul de 570.000 de ipoteci în monedă străină, însă Magyar Nemzet a aflat că guvernul nu are suficiente resurse pentru a-i ajuta pe toţi debitorii cu credite în valută şi de aceea vor fi eliminate gradual doar creditele ipotecare pentru locuinţe.
Statul îi va ajuta doar pe cei care nu-şi pot plăti datoriile