Tudor Gheorghe a fost şi rămâne principalul promotor al valorilor şi tradiţiilor româneşti. Creaţia sa apreciată şi de publicul tânăr cult aflat în căutarea unui refugiu într-o Românie manelizată şi infestată de non-valori umple întotdeauna sălile de spectacol.
Tudor Gheorghe a abordat o gamă variată de teme, de la cele tradiţionale sau patriotice, până la cântece pentru şi despre copii (vezi albumul Diligenţa cu Păpuşi). Maestrul a reuşit să dea noi valenţe muzicii sale, prin concertele susţinute în colaborare cu orchestre renumite de muzică simfonică. De altfel, toate concertele sale sunt tematice şi transmit, întotdeauna, un mesaj puternic.
Joi, 1 august, Tudor Gheorghe a împlinit 68 de ani. LA MULŢI ANI, MAESTRE!
Scurtă biografie:
*Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, din judeţul Dolj. Tatăl lui a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud.
*A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu" din Craiova (azi Colegiul Naţional „Carol I"), apoi a studiat la Institutul de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În acelaşi an a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia a debutat jucând în piesa „Cocoşul negru", de Victor Eftimiu.
*A jucat în „Visul unei nopţi de iarnă", de Tudor Muşatescu, „D-ale carnavalului", de I.L.Caragiale, „Doamna nevăzută", de Pedro Calderón de la Barca, „Mitică Popescu", de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit", de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea", de Anton Cehov" şi „Piticul din grădina de vară", de Dumitru Radu Popescu.
*Primul său recital, „Menestrel la curţile dorului", l-a susţinut în anul 1969, cu poezii de Lucian Blaga şi Ion Barbu, dar şi creaţii proprii. După alţi doi ani de studii aprofundate făcute la Institutul de Folclor din Capitală, a realizat ce de-al doilea recital, intitulat „Şapte balade".
*În perioada regimului