Românii se tem în principal de creşterea preţurilor, pierderea locurilor de muncă şi diminuarea veniturilor, iar în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă ţara un procent de 65,5% consideră că este una greşită, relevă un sondaj INSCOP.
Chestionaţi cu privire la direcţia în care se îndreaptă România, 65,5% dintre respondenţi cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, 22,2% cred că direcţia este bună, iar 12,3% au optat pentru varianta nu ştiu/nu răspund.
Românii, îngrijoraţi de viitor
În privinţa perspectivelor de viitor, românii sunt îngrijoraţi de: creşterea preţurilor - potrivit unui procent de 29,5% în luna iulie, faţă de 34,2% în februarie; pierderea locului de muncă - 28,6% în iulie faţă de 22,4% în februarie; diminuarea veniturilor - 17,5% în iulie faţă de 15,9% în februarie; înrăutăţirea stării de sănătate - 15,3% în iulie faţă de 15,1% în februarie; calamităţi naturale - 2,8% în iulie faţă de 2,9% în februarie; posibilitatea unui conflict/război în zonă - 1,4% în iulie faţă de 2,1% în februarie.
Pe de altă parte, 2,5% dintre respondenţi au declarat, în luna iulie, că nu sunt îngrijoraţi de viitor, răspuns care în luna februarie a fost dat de un procent de 2,9%, în timp ce 1,4% declară alte motive de îngrijorare (faţă de 2,3% în februarie).
83% dintre cei chestionaţi spun că preţul energiei şi al carburanţilor a crescut faţă de anul trecut, 12% cred că preţurile sunt la fel şi doar 2,5% considerând că sunt mai mici.
Energia şi carburanţii, mai scumpe ca în alte ţări
Costurile energiei şi al carburanţilor sunt, în opinia a 58,3% dintre subiecţii sondajului, mai mari decât în alte ţări europene, în timp ce 22,5% cred că sunt la fel ca în majoritatea statelor europene, iar 9,2% consideră că sunt mai mici şi 10% nu au o opinie formată asupra problemei.
În ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor cu energi