Mă mir că doar 27% dintre români ar vrea să devenim monarhie, după cum zice un sondaj comandat de ziarul Adevărul. Nu mă mir însă deloc că doar 41% dintre alegători mai sînt republicani convinşi.
În ritmul de pînă acum, s-ar zice, la prima vedere, că prin 2030 majoritatea concetăţenilor noştri vor ajunge la concluzia că monarhia salvează România. Dacă însă din 2014 vom avea o nouă experienţă prezidenţială deocheată, s-ar putea ca preferinţele alegătorilor să încline mult mai repede către monarhie. Oricum anul viitor discuţia despre întoarcerea la monarhie va fi unul dintre capetele de afiş ale agendei publice, ceea ce va duce la creşterea procentului celor care s-au săturat de bulibăşeala prezidenţială de la noi.
Discreţia Casei Regale în această perioadă de scandaluri politice, cu evitarea inteligentă a susţinerii vreuneia dintre taberele aflate în conflict s-ar putea să mai atragă o parte dintre cei 31% indecişi, în perioada imediat următoare. Asta în condiţiile în care nu mai avem o majoritate pro-republicană, ci doar 41 la sută dintre noi ar mai vota la un eventual referendum pentru menţinerea republicii.
Mă îndoiesc că românii ştiu, în majoritate, care diferenţa între republică şi monarhie parlamentară. Mai degrabă majoritatea vede în rege un fel de preşedinte ales pe viaţă, cu toate neplăcerile care decurg de aici. Ceea ce e total fals şi dovedeşte că toxinele antimonarhice din anii '90 au efect în continuare, mai ales asupra vîrstnicilor. Şi ele sînt reinjectate periodic de politicieni, fie din interese personale, fie din motive de doctrină.
Socialiştii autohtoni sînt republicani, la fel şi cei mai mulţi creştin-democraţi – cei proveniţi din FSN – cît despre liberali, unii sînt monarhişti declaraţi, alţii însă merg pe mîna republicii. Nu pomenesc aici persoane, ca să nu coborîm subiectul la cazuri.
Dacă experienţa republican