Lansată cu mare fast la începutul anului, aceasta a fost închisă ieri prin ordin al noului şef al instituţiei. Motivaţia: ICR trebuie să fie „exportator“ de cultură, prioritate având deci filialele din afara ţării. ICR Moldova avea la Iaşi doi directori dar nici un angajat.
Începând de astăzi, controversata filială ICR Moldova nu mai funcţionează. Comitetul Director al Institutului Cultural Român a anunţat ieri încheierea acestui program-pilot, lansat în toamna anului trecut de Andrei Marga. Decizia nu este nicidecum surprinzătoare, având în vedere că, în luna iunie, Lilian Zamfiroiu (preşedintele actual al ICR) declara că nu consideră utile aceste filiale locale, întrucât menirea Institutului trebuie să fie „exportul“ de cultură. „În urma unei analize a impactului acţiunilor derulate de filialele ICR din ţară, în raport cu misiunea Institutului, cu priorităţile actuale şi cu resursele disponibile, Comitetul Director al ICR a decis încheierea acestui program-pilot. ICR le mulţumeşte pentru colaborare şi pentru efortul depus tuturor celor implicaţi în acest demers“, au punctat reprezentanţii instituţiei.
Problema formei fără fond a ICR Moldova s-a pus la Iaşi încă din momentul lansării cu fast. Pe 14 ianuarie, la Casa cu Absidă, Andrei Marga încerca să motiveze înfiinţarea filialelor regionale prin nevoia de a crea căi de acces pentru creatori în lumea culturală, de a pune în relief valorile locale şi de a stârni interes turistic. Pe de altă parte, ICR Moldova avea doi directori, niciun angajat şi nicio soluţie de finanţare. „Problema noastră la filială va fi de a mobiliza resurse. Banii acumulaţi rămân la dispoziţia acesteia, nu îi cerem la nivel central. Filialelor le sunt alocate câte două posturi, urmând ca după ce vine bugetul să avem discuţii cu Primăria şi Consiliul Judeţean pentru a completa rapid cu referenţi, cu alt personal. Problema nu e s