Henry Miller
Un diavol în paradis
Editura Polirom
Traducere din limba engleză şi note de Lavinia Branişte. Această cărticică face parte din „Big Sur and The Orages of Hieronymus Bosch”, publicată în 1957, una dintre cele mai interesante scrieri ale lui Miller. În ceva mai mult de o sută de pagini descrie relaţia cu un asociat din Montparnasse, la mijlocul anilor treizeci, într-un stil minunat. „Singura diferenţă dintre omul academic şi omul de azi, scrie Miller, este că acesta s-a născut în Paradis, iar celălalt a fost nevoit să-l creeze.” Unul dintre comentatori scria ca „Un diavol în paradis este expresia perfectă a perspectivei morale a lui Miller, dar şi una dintre demonstraţiile remarcabile ale talentului său de povestitor.”
Theodor Vasilache
Flori de ceas rău
Fleurs du mal(heure)
Editura Paralela 45
Un poet ploieştean născut în 1942, fost profesor de engleză, stabilit de mai bine de 30 de ani în Germania, care continuă să publice poezii în română, îndeosebi la această editură. A fost lansat de Geo Dumitrescu la începutul anilor 60. Cel puţin opt volume de versuri i-au mai apărut după anii 90, între care s-a detaşat „Fantasme de pe lumea cealaltă”, din 2002. E considerat un moralist ascuns, cu un discurs care ia forma unui monolog obsesiv. Au scris despre volumele sale mai toţi criticii importanţi. Din volumul de faţă se detaşează poemele grupate sub titlul „Monologuri închipuite” (Hamlet cu sine şi despre sine)
Eric Morgenstern
Circul nopţii
Editura Corint
Traducere din limba engleză de Ondine Cristina Dascăliţa. Urmărind periplul aventuros al unui circ fermecat, romanul tinerei scriitoare Erin Morgenstern este o magică poveste de dragoste pentru cititorii de toate vârstele. Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simp