Petreceri de sezon. Un vin alb bun este alegerea potrivită pentru o petrecere în aer liber într-o zi caniculară. Mai ales dacă este combinat, într-o rețetă simplă de punch, cu fructe, ierburi, gheață și apă minerală
Când ai un vin bun poate părea o blasfemie să-l combini cu alte ingrediente înainte să îl bei. Însă un amestec bine ticluit și răcoros poate anima orice petrecere în miez de vară și un vin alb fresh este un bun punct de plecare pentru o astfel de rețetă.
Când ai un vin prost sau un vin care nu-i pe gustul tău, cu atât mai mult. Un punch sau un spriț poate să salveze situația, ba poate chiar să fie o idee foarte inspirată într-o după-amiază caniculară când orice băutură trebuie să fie înainte de toate rece și hidratantă. Vinul, amestecat cu fructe, gheață și apă minerală își va face simțită prezența doar atât cât trebuie să binedispună asistența, fără dureri de cap.
În România, sprițul făcut cu sifon este cunoscut din secolul al 19-lea, venit pe filieră ardelenească, se pare, de la austrieci. I-a cucerit foarte repede pe români, mai ales în epocile în care vinul de masă era prost și berea mai dihai și a rămas până de curând o combinație foarte populară printre clienții teraselor, mai ales în timpul sezonului cald.
În ultimii ani suntem familiarizați și cu sprițul mediteranean, care presupune combinarea unui lichior ușor de fructe sau ierburi cu vin spumant și gheață. Cocktailuri de acest gen precum Aperol Spritz, Hugo sau Martini Royale au devenit nelipsite din meniurile teraselor.
Punchul, la rândul său, are o origine colonială. A fost introdus în Anglia secolului al 17-lea de coloniștii întorși din India, unde obișnuiau să bea la petreceri, din pricina căldurii, tot felul de amestecuri de vin, brandy, fructe sau sucuri de fructe cu concentrație alcoolică mică. Un punch poate fi o metodă foarte ușoară de a întreține o mân