Ministerul Sănătății a publicat proiectul pilot de salarizare a personalului medical. Doctorii din spitalele de stat vor putea trata pacienții în regim privat după programul normal de lucru, plătind 10% din veniturile încasate spitalului, 30% personalului medical şi încasând ei înşişi 60%.
În cadrul aceluiaşi spital de stat vor funcționa maxim 20% din paturi în regim privat şi restul în regim de stat. Opțiunea pentru regim privat va presupune pentru pacienți “opțiunea de a fi tratați de către un anumit medic”. În acelaşi timp medicul respectiv nu poate aloca mai mult de 20% din programul de lucru pacienților în regim privat. Puteți consulta proiectul aici.
Scriam ieri cum această şpagă instituționalizată este preluată din modelul evreiesc Sharap, ce se practică în unele spitale din Israel de 50 de ani. Israelul nu a introdus însă acest sistem pentru că este nedrept față de pacienții cu venituri reduse şi s-a constatat că pacienții care plăteau Sharap-ul ajungeau mai repede la consultație sau la operație.
Soluția liberalului Nicolaescu oficializează practic şpaga în spitale- dar nu pentru toată lumea, ci doar pentru doctorii renumiți, cei ce vor avea şi cei mai mulți pacienți. Medicii tineri şi cei rezidenți vor rămâne la salariile de mizerie.
Pentru veniturile spitalului, această politică este un dezastru: medic ii renumiți vor avea cabinete şi vor folosi echipamentele şi spațiile spitalului dar vor plăti doar 10% spitalului de stat, încasând 60%. Când un sistem similar a fost încercat în Australia, s-a constatat că doctorii abuzau de sistem şi nu plăteau spitalelor de stat toate sumele datorate. (sursa)
Reforma-pilot anunțată ridică şi alte probleme: când vor fi pacienții la stat şi când la privat? Vor putea doctorii să facă trimiteri pentru pacienții de la stat la cabinetul lor privat din aceeaşi clădire? Cum se va stabili prioritate