Din cei 20 de primari sibieni declarați incompatibili de către ANI, Klaus Johannis ridică vocea: noi nu facem afaceri grase cu societățile publice, vrem să reprezentăm noi comunitatea, nu ”un om de paie”. Sursa: Silvana Armat
Klaus Johannis, prim vicepreședinte al PNL și primarul Sibiului, a avut o amplă intervenție azi pe tema modificării Legii ANI, cu numărul 161/2003. Primarul se declară adeptul modificării acestei legi pe care o consideră inadecvată momentului.
”Nu este vorba de a permite aleșilor locali să intre în tot felul de consilii de administrație private, este vorba de acele societăți care sunt sută la sută în mână publică, precum la Sibiu avem Apă-Canal sau Drumuri și Prestări Construcții. Abordarea din Legea 161 este anacronică. Acesta este modelul practicat - de exemplu – în Germania, ca reprezentantul să fie primarul sau viceprimarul”, susține Johannis.
Situație rezultată prin negocierile cu UE
Potrivit lui, chiar prin negocierile purtate cu CE pentru finanțarea proiectelor de extindere a rețelelor de apă și canalizare, s-a impus varianta ca primarii să fie implicați inclusiv în Adunări generale ale societăților publice.
”POS Mediu a fost negociat cu Comisia Europeană astfel încât să primească finanțare nerambursabilă doar acele asociații de apă și canal care sunt sută la sută în mână publică, deci acționarii sunt comunități locale, respectiv consiliile locale. De asemenea, prin legislația specifică a Ministerului Mediului de la vremea respectivă s-a impus prin formularistică faptul ca primarul sau viceprimarul să facă parte din AGA operatorului regional. Deci nu vorbim aici că noi primarii și viceprimarii ne aruncăm la niște afaceri grase și, vezi-Doamne!, ce facem acolo?”.
Un om de paie nu are greutate
Primarul Sibiului a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integri