Cei care s-au angajat să lucreze suprafeţe mari de pământ în comuna Schitu, arendând o treime din terenul arabil de pe suprafaţa comunei, au fost somaţi de către primar să se achite de obligaţii faţă de ţărani, totodată ajungându-se la înţelegerea ca asociaţiile să plătească impozitul pe teren datorat de proprietari bugetului local.
Forfotă mare, în urmă cu o săptămână, la Primăria Schitu, iar lucrurile era programat să se repete şi la începutul acestei săptămâni. Primarul comunei, Cornel Ionescu, i-a chemat la raport pe arendaşii din comună, pentru a discuta cum aceştia s-au achitat de sarcinile asumate prin contractul de arendă. În plus, primarul le-a expus ideea de a colecta direct de la ei impozitul pe care proprietarii de teren arabil din comună îl datorează la bugetul local. „Ei, mai fac ei gălăgie, mai una, mai alta, dar îi dăm pe brazdă”, declara imediat după şedinţă primarul, în timp ce în cadrul întâlnirii, cei mai recalcitranţi au fost repede puşi la punct cu o întrebare simplă: „Cât impozit aţi plătit la tractoare?“.
Locuitorii comunei Schitu, în cea mai mare parte oameni în vârstă, care mai pot lucra cu greu pământul, dau din ce în ce mai mulţi terenul în arendă, aşteptând an de an cele promise de arendaş. În acest an s-a ajuns ca cele patru societăţi comerciale şi cinci PFA-uri să lucreze aproape 700 de hectare, din totalul de 2.146 hectare teren arabil ale comunei. Producţia a fost bună, doar că preţul la grâu a scăzut sub aşteptări, la Schitu valorând 0,62 lei. Proprietarii ar trebui să primească, aşa cum s-a semnat contractul, între 500 şi 700 de kilograme de grâu la hectar.
„Dau fiecare cum s-a înţeles. Dau şi 700 de kilograme, dar dacă plăteşte asociaţia impozitul, mai scad din cantitate. La început promit, dar e mult până pun mâna pe contracte. Avem noi ac de cojocul lor, nu e aşa!”, s-a arătat supărat primarul.