Principalele bănci de pe piaţa românească încep să îşi revină şi să înregistreze profituri, după o serie de pierderi care au alarmat inclusiv agenţiile internaţionale de rating...Totuşi, compania de consultanţă Ernst and Young nu le prezice un viitor prea liniştit băncilor româneşti, în condiţiile în care băncile mamă vor continua să îşi menţină expunerea scăzută în România.
Zilele acestea raportările venite de la bănci au fost îmbucurătoare pentru sector. Astfel, rezultatele înregistrate de BCR la sfârşitul primelor şase luni din acest an arată că instituţia de credit a trecut pe profit, după o lungă perioadă de pierderi. În primul semestru, BCR a raportat un profit de peste 556 de milioane de lei, faţă de o pierdere de peste 548 de milioane de lei în aceiaşi perioadă a anului trecut. Şi BRD a raportat rezultate bune : profitul net al băncii a urcat cu 58 la sută în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, până la 62 de milioane de lei. În fine, şi ocupanta locului al treilea în topul celor mai mari bănci din România după activele raportate la finele lui 2012, Banca Transilvania, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de peste 180 de milioane de lei, în creştere uşoară cu 0,31 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Ernst and Young crede că băncile româneşti vor suferi în continuare
Cum spuneam, datele sunt încurajatoare...Totuşi, compania Ernst and Young avertizează că nu a venit încă vremea ca bancherii să desfacă sticlele de şampanie : lipsa unor finanţări substanţiale din partea băncilor mamă va duce la stagnarea creditării în România, evoluţie care va afecta băncile, deoarece fără o creştere susţinută a creditelor pe termen scurt ele nu se pot aştepta la reducerea creditelor neperformante. « Pe lângă implicaţiile situaţiei de la nivel european, băncile din România se confruntă cu o li