Din cauză că suntem tot mai expuşi radiaţiilor ultraviolete, protecţia împotriva acestora nu ar trebui să fie o opţiune, ci un gest reflex, ne avertizează medicii. Iată de ce trebuie să ţii cont atunci când îţi alegi crema fotoprotectoare!
În ultimii ani, din cauza subţierii stratului de ozon (care, în mod normal, are rol de protecţie), la sol ajung mai multe radiaţii ultraviolete, depăşind nivelul suportat de piele. De aceea, pericolele pentru sănătate sunt mai mari. Astfel, abuzul de soare produce la nivelul pielii modificări care se pot transforma în cancere (peste 95% dintre cancerele de piele sunt puse pe seama soarelui). Nu uita că nu trebuie să fii la plajă ca să te dai cu creme fotoprotectoare. Ele trebuie folosite inclusiv dacă mergem în parc sau la munte, aplicându-le 20 de minute înainte de a ieşi din casă.
“Există creme care să protejeze total?”
Nu. Deşi există creme şi loţiuni care promit „ecran solar total”, nu există niciun produs care să ofere garanţie absolută.
Nici măcar hainele nu ne pot apăra decât în proporţie de 80% de soare, în afara celor tratate special împotriva razelor ultraviolete.
“Ce înseamnă termenul FPS?”
Menţiunea factor de protecţie solară (FPS sau SPF) îţi arată că produsul conţine ingrediente care acţionează împotriva radiaţiilor UV.
„Numărul care însoţeşte FPS măsoară practic timpul necesar apariţiei unei arsuri. De exemplu, cu un produs care are factor de protecţie 15, va dura de 15 ori mai mult până la apariţia eritemului (arsurii) decât dacă nu am aplica acea cremă”, spune medicul Oana Clătici, specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă, din Bucureşti.
“Cum aleg crema solară?”
Alege loţiunile sau cremele fotoprotectoare în funcţie de tipul de piele şi de fototip. Fotoprotecţia este obligatorie la cei cu fototip I (piele foarte albă, păr roşcat,