Nutriţioniştii vorbesc în ultima vreme despre o problemă „de impact” în ceea ce priveşte alimentaţia. Respectiv, hrana care contribuie la deteriorarea inteligenţei.
În acest sens, specialiştii au realizat o listă interesantă. Pe primul loc se situează zahărul ţi produsele care conţin zahăr. Care se pare că afectează nu numai silueta, ci şi inteligenţa. „Adică prostesc!”, spun nutriţioniştii. Consumul pe termen lung de zahar poate declanşa probleme neurologice şi pot afecta memoria şi capcitatea de învăţare.
Probleme de memorie
Urmează alcoolul, duşmanul ficatului şi al minţii. El produce aşa-numita ceaţă mentală caracterizată prin confuzie şi probleme de memorie. Altă problemă o constituie şi mâncarea de tip Junk Food. În cantităţi mari, acest tip de mâncare schimbă chimia creierului, declanşâand depresia sau anxietatea. Excesul de grăsimi afectează producţia de dopamină - aşa se explică starea de bine pe care o avem după ce consumăm un meniu de acest tip.
Uleiul toxic
Prăjelile şi mâncărurile procesate distrug, treptat, celulele nervoase. Unele uleiuri sunt mai periculoase decât altele, iar uleiul de floarea soarelui este printre cele mai toxice. Nu în ultimul rând, îndulcitorii artificiali, deşi au mai puţine calorii, la un consum indelungat afectează creierul şi reduc capacităţile cognitive. Lista este departe de a fi completă, specialiştii subliniind că viteza vremurilor pe care le trăim este departe de a fi în favoarea unei alimentaţii sănătoase.