Medicii care lucrează în spitale vor putea opta să lucreze şi în mediul privat, dar nu la cabinetele personale, ci chiar în cadrul unităţii medicale. Ieri, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postat un proiect de lege potrivit căruia medicii trebuie să aleagă între sectorul public şi cel privat. Astfel, cei care optează să rămână la stat vor putea lucra şi în zona de privat a spitalului, după cele şapte ore de normă întreagă prestate la public. Din suma primită în privat, 60% îi revine medicului, 30% echipei cu care lucrează, iar 10% revine spitalului.
Managerii spitalelor din Vrancea sunt de părere că această măsură este binevenită atât pentru bugetul spitalelor, cât şi pentru medici, care nu ar mai fi tentaţi să lucreze strict în domeniul privat. „Este foarte bine dacă s-ar pune în practică acest proiect, pentru medici. Le-ar creşte veniturile şi nu ar mai fi tentaţi să plece din spitale, pentru a lucra strict în privat sau în afară. În acest fel ar fi mai bine plătiţi şi mai motivaţi”, este de părere medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului din Adjud.
De asemenea, managerii consideră că prin aplicarea acestei legi ar creşte şi veniturile suplimentare ale spitalelor. „Din câte ştiu eu, din ceea ce va presta medicul în spaţiul privat din spital, 60% va reveni acestuia, 30% asistentului medical, iar 10% spitalului. În acest fel, medicii vor obţine mai mulţi bani, asistenţii medicali de asemenea, iar veniturile suplimentare ale spitalului vor creşte. Dar pentru ca toate acestea să se întâmple, spitalele trebuie să aibă un număr suficient de medici, pentru ca populaţia să vină să se trateze”, consideră directorul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, Costel Negoescu.
Potrivit proiectului de lege, pacienţii vor trebui să îşi exprime în scris dorinţa de a fi trataţi în privat de un medic din cadrul spitalelor, iar medicii trebuie