Parteneriatul strategic dintre SUA şi Pakistan va fi relansat. Este mesajul vizitei pe care o face la Islamabad şeful diplomaţiei americane John Kerry. Cu această ocazie secretarul de stat i-a transmis premierului Nawaz Sharif invitaţia de a merge la toamnă la Washington, pentru discuţii cu preşedintele Barack Obama.
Relaţia americano-pakistaneză, agitată şi ambiguă dintotdeauna, s-a degradat simţitor de vreo patru ani de zile încoace şi mai ales în urma atacului cu drone comis de NATO în 2011, atac ce făcuse 24 de morţi în rândul soldaţilor pakistanezi. În acelaşi an 2011, fostul lider al-Qaida, Ossama ben-Laden a fost ucis de un comando american, pe teritoriul pakistanez.
Autorităţile de la Islamabad protestează în mod regulat contra numeroaselor atacuri cu drone care-i vizează pe extremiştii islamişti, pe talibanii refugiaţi în zonele tribale din nord-vestul ţării. Pakistanul consideră aceste operaţiuni ca o încălcare a suveranităţii sale dar SUA estimează că sunt un element cheie în combaterea grupurilor islamiste din regiune. E şi motivul pentru care atacurile cu drone americane rămân un obstacol important în normalizarea completă a relaţiilor bilaterale.
Data limită, momentul în care trupele americane vor părăsi Afganistanul, se apropie însă cu paşi repezi. La sfârşitul anului viitor, la finele lui 2014 deci, Barack Obama va suna retragerea totală a trupelor sale din Afganistan. De unde şi presiunile americane, şi în particular cele ale lui John Kerry aflat la faţa locului, asupra autorităţilor pakistaneze pentru a-şi întări operaţiunile contra insurgenţilor aflaţi la graniţa afgano-pakistaneză. Trebuie spus că interesul este reciproc, Pakistanul fiind lovit sistematic de atentate islamiste de 12 ani încoace, răstimp în care au fost ucise peste 40 de mii de persoane.
Noul premier pakistanez Nawaz Sharif intrat în funcţie în lun