Două mari procese, unul în Statele Unite şi celălalt în Italia, au reţinut atenţia întregii mass-media occidentale. Primul se apropie de finalizare, pe când cel italian, datorită sistemului legislativ deficitar, bate pasul pe loc.
Bradley Manning, soldatul american ce a transmis mii de documente secrete site-ului WikiLeaks a fost acuzat de violarea legii referitoare la secretul activităţii de spionaj, cu menţiunea că nu a practicat scurgerea de informaţii pentru obţinerea de foloase materiale. Conform verdictului dat de judecătorul Denise Lind, soldatul Manning este pasibil de executarea a 136 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat în 20 din cele 21 capete de acuzare, şapte dintre acestea fiind deosebit de grave deoarece constituie încălcarea Legii spionajului, dată în… 1917. De menţionat că lectura publică a verdictului a durat nouă minute. Ceea ce se consideră extrem de grav, este faptul că Bradley Manning, prin transmiterea celor 700.000 de documente către WikiLeaks, care imediat le-a făcut publice, a ajutat, printre alţii, şi gruparea teroristă Al-Qaida.
Miza puterii, la americani
Bradley Manning, în vârstă de 25 de ani, a fost apărat de avocatul său, David Coombs care nu a putut să-l scoată nevinovat decât pentru unul dintre capetele de acuzare: “posesia neautorizată şi transmiterea voluntară” a unui fil-muleţ despre atacul aerian al americanilor asupra unui sat afgan, soldat cu moartea a zeci de civili. Ceea ce nu i se poate ierta soldatului Bradley Manning este faptul că a transmis fără aprobarea nimănui conţinutul telegramelor diplomatice, pro-cese-verbale referitoare la deţinuţii arabi Al-Qaida, din Guantanamo, închisoarea americană din Cuba, a inserat terminale neautorizate în sistemul de informaţii al armatei americane, a deturnat mecanismele de securitate ale sistemului informaţional al armatei, a stocat ilicit informaţii clas