* zeci de copii participă la taberele naţionale de ecoturism şi învaţă să trăiască în armonie cu natura
Puzderie de corturi, glasuri de copii, ceaune în care fierb încetişor ingredientele pentru mâncarea de la prânz împrăştiind arome irezistibile, acestea sunt primele lucruri pe care le observi atunci când intri în Tabăra-concurs de ecoturism "Danubius". Chiar pe malul Dunării, în insula Fundu Mare, este organizată tabăra, în care copiii, sub îndrumarea unor adulţi entuziaşti, învaţă să se descurce dacă vor fi vreodată nevoiţi să trăiască în izolare, fără un adăpost, fără mâncare, fără apă.
Ieri dimineaţă, directorul taberei, prof. Ghiţă Nedelcu, a sunat adunarea şi zeci de copii s-au strâns imediat în jurul său. Le-a explicat că un grup de cercetaşi de la Batalionul 528 le vor face demonstraţii şi elevii s-au arătat foarte curioşi. "Acum veţi avea posibilitatea să vă inspiraţi din ce vă vor arăta cercetaşii militari, astfel încât să vă prezentaţi mai bine, cu lucruri mai originale, la concursul de anul viitor. Atunci când mergeţi în excursii vă puteţi rătăci, iar ceea ce învăţaţi aici v-ar putea salva viaţa. Trebuie să ţineţi cont că tot ce învăţaţi aici este pentru supravieţuire în condiţii de izolare sau pentru apărare", a explicat prof. Ghiţă Nedelcu.
Militarii le-au explicat şi arătat cum se face un adăpost deasupra apei, cum se fac mai multe tipuri de foc, cum ar putea construi capcane pentru animale atunci când ar fi nevoiţi să vâneze ca să supravieţuiască. Cu această ocazie, colonelul în rezervă Marin Cioranu, fost comandant al Batalionului 528, le-a explicat care sunt deosebirile dintre ce învaţă ei în tabără şi ce fac cercetaşii militari şi care erau avantajele faptului că băieţii erau obligaţi să execute stagiul militar.
Profesorul care însoţea elevii de la Slănic Prahova, Virgil Mărculescu, a mărturisit că