... au scăpat ca prin minune cu viaţă într-un Iran al Revoluţiei ce instaurase o putere ce nu admitea libertatea. Ei cresc ocrotiţi de arborele de jacaranda, sub priviri pline de grijă ale bunicilor şi mătuşilor, într-o casă şi o curte ce le dă sentimentul familiei şi al siguranţei. Şi duc cu ei, ştiind ori neştiind, stigmatele ce au impregnat destinele părinţilor: persecuţii şi represiuni, urmăriri şi anchete, procese cu judecăţi sumare şi detenţie de ani buni, teroarea fugii şi a evadării, plecările din ţară, cu sau fără întoarcere.
Trei generaţii de iranieni formează personajele ale căror vieţi se succed într-un roman ce se anunţă de la apariţie ca bestseller – „Copiii arborelui de jacaranda” a apărut în original în 18 iunie, şi aproape simultan şi în România. De altfel, pe site-ul autoarei apar copertele ediţiei în engleză şi română, anunţul că romanul apare în 74 de ţări şi este tradus şi în curs de traducere în 25 de limbi. Orizontul de aşteptare este prielnic, în ultimii ani Iranul a fost subiect de presă, la noi vine după „Cel care mă aşteaptă” de Parinoush Saniee, bestseller al anului 2012 în „Biblioteca Polirom”.
Cine este autoarea ? Sahar Delijani s-a născut în închisoarea Evin din Teheran, în 1983, an când ambii părinţi au fost arestaţi şi închişi datorită activismului politic împotriva regimului islamic instaurat după Revoluţie. La 12 ani, părinţii se mută în California, se alătură familiei din partea mamei. Aici a făcut studiile, încheiate cu licenţă în literatură comparată, la Universitatea Berkeley. Publică în presa culturală şi politică, iar din 2006 trăieşte cu soţul ei, Massimo, în Italia.
Detaliile biografiei şi mulţumirile autoarei din final îi dezvăluie cititorului biografismul şi autobiografismul romanului, căci romanul reflectă experienţe trăite de părinţi, de unchi şi mătuşi, de prieteni şi vecini. Anii ce urmează Revo