Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat un document care stabileşte politica ţării în domeniul securităţii informaţiilor, din care rezultă că principala ameninţare pentru Moscova sunt tehnologiile virtuale, pe care aceasta le consideră drept o 'armă informaţională în scopuri militare, politice, teroriste şi criminale' şi un instrument de 'amestec în treburile interne ale statelor', scrie ziarul economic rus Kommersant, citat de portalul Rbc.
Oficial, documentul se intitulează 'Principiile politicii de stat a Federaţiei Ruse în domeniul securităţii informaţiilor în plan internaţional pentru perioada de până în 2020' şi a fost elaborat de Consiliului Securităţii Rusiei, cu participarea ministerelor de resort, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Justiţiei.
Potrivit Kommersant, documentul a fost conceput, în parte, ca răspuns la 'Strategia internaţională de acţiune în spaţiul cibernetic', adoptată în 2011 de SUA. În respectiva strategie, Washingtonul a asociat pentru prima oară diversiunile (atacurile) cibernetice acţiunilor militare tradiţionale, rezervându-şi dreptul de a răspunde la ele prin toate mijloacele, inclusiv prin utilizarea de arme nucleare.
Replica Rusiei este ceva mai paşnică, apreciază publicaţia amintită, adăugând că Moscova intenţionează să lupte cu ameninţările pe Internet nu prin metode de intimidare, ci prin consolidarea cooperării internaţionale. În contracararea unor astfel de ameninţări, Rusia are de gând să acţioneze împreună cu aliaţii săi din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, Tratatul de Securitate Comună din CSI şi BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).
SURSA: Agerpres