Capusele i-au pus la tratament pe mai multi botosaneni. 17 cazuri de borelioza sau boala Lyme au fost diagnosticate in acest an in judet. Persoanele au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenta a Spitalului Judetean “Mavromati”, fiind apoi directionate pentru investigatii la Sectia de Boli infectioase.
“In momentul in care esti muscat de o capusa care poate sa transmita aceasta afectiune trebuie instituite masuri de tratament, de indepartare a capusei si de tratament cu antibiotic prin serviciul de boli infectioase. In cadrul diagnosticului se fac titrarile de anticorpi pentru boala acuta. Cei cu rezultate pozitive fac tratament prin servicviul de boli infectioase, pentru vindecare, pentru ca aceasta afectiune este cu evolutie in mai multe stadii si este de dorit sa ramana la stadiul I, sa nu treaca in partea cu afectare neurologica”, precizeaza medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul sef al judetului Botosani.
Potrivit cadrelor medicale, Lyme mai este supranumita si "boala cu 1000 de fete" din pricina faptului ca, intr-un stadiu avansat, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli, ca de pilda:
- boli fizice, precum scleroza multipla, poliartrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson etc.
- boli psihiatrice, precum psihoza, anxietatea, depresia, atacuri de panica, tulburari obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate etc. De asemenea, reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, rezultand o varietate de constelatii de simptome, de la bolnav la bolnav, care face si mai dificila sarcina diagnosticarii pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacientilor.
Infectia din boala Lyme este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge 3 stadii mai mult sau mai p