Deşi "Roşia Montană" este primul nume care vine pe buzele tuturor atunci când vorbim despre exploatarea aurului de la noi din ţară, nu trebuie uitat că, şi la Certej (aflat la numai câţiva kilometri distanţă), unde sunt implicaţi tot investitori canadieni, extragerea metalului preţios a întâmpinat piedici.
Proiectul de la Certej depinde de sentinţa instanţei în procesul pentru anulare a avizului de mediu, intentat de ANRM.
Pentru detalii despre stadiul în care se află proiectul Certej, ne-am adresat lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold, deţinătoarea licenţelor de exploatare.
Investiţiile în proiectul minier de la Certej depind, în mare parte, de rezultatele procesului, programat în octombrie, dintre firma care deţine licenţele de exploatare, Deva Gold, şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului care a cerut, recent, anularea avizului de mediu acordat pentru proiectul aurifer, potrivit declaraţiilor lui Nicolae Stanca, directorul Deva Gold.
Acţionarii Deva Gold sunt firma canadiană Eldorado Gold Corp şi societatea de stat MinVest Deva.
Nicolae Stanca ne-a declarat, săptămâna aceasta, că investiţiile companiei canadiene (n.r. Eldorado Gold) implicată în acest proiect vor ajunge la circa 300 de milioane de dolari, urmând ca, imediat ce va fi refăcută infrastructura şi vor fi achiziţionate utilajele să poată demara şi proiectul propriu-zis de exploatare.
"Proiectul necesită investiţii majore, mai ales că totul trebuie luat de la zero, şi vorbim aici de infrastructură, utilaje moderne pentru ca exploatarea să respecte normele legislaţiei europene în vigoare", ne-a spus directorul de la Goldfield Deva.
Potrivit afirmaţiilor lui Nicolae Stanca, 2016 este anul când va începe şi exploatarea auriferă, dacă procesul pentru anularea avizului de mediu va fi câştigat de firma care deţine, actualmente, licenţele de exploatare