Postul este atât prilej de purificare spirituală cât şi de detoxifiere a organismului, deoarece nu sunt consumate produse de origine animală. De miercuri, a început Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Marii. Timp de două săptămâni, credincioşii renunţă la carne, lactate şi ouă. Acesta este unul dintre cele patru mari posturi de peste an, iar feţele bisericeşti îl consideră la fel de aspru ca postul Paştelui.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă acestora să fie atenţi la preparatele de post care se găsesc din belşug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătăţii. Aceştia recomandă celor care ţin post să aleagă mâncarea gătită în casă, fructele şi legumele, mai ales că este sezonul lor. „Cei care ţin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conţin acele E-uri concentrate în coloranţi, arome şi îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roşu carmin cu efect toxic sau fosfaţii, nitriţii cu efect toxic asupra funcţiei renale sau substanţele aromate, îndulcitorii chimici şi substanţele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci şi migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, pentru că doar aşa putem avea o alimentaţie sănătoasă, pe lângă purificarea spirituală. De asemenea, ţinând cont că suntem în sezonul cald, iar oferta este variată, este recomandat să se consume cât mai multe legume şi fructe proaspete. Doar aşa vom avea o alimentaţie bogată în macro şi micro nutrienţi, vitamine, antioxidanţi”, spun specialiştii DSP.
Aceştia mai atrag atenţia asupra faptului că gravidele şi copiii nu trebuie să ţină post. „Nu este indicat