Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş realizează în această perioadă controlul la faţa locului, în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2013.
La nivelul judeţului Timiş, au fost eşantionaţi la control, în sistem informatic, un numar de 2.214 de fermieri. Dintre aceştia, 31 de fermieri sunt la control clasic, iar 2.183 fermieri sunt la controlul prin teledetecţie, iar la 598 se va realiza şi verificarea cerinţelor specifice pe eco-condiţionalitate şi, după caz, pe agromediu.
Una dintre condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe, conform reglementărilor europene şi naţionale, este exploatarea unui teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha şi cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha.
De asemenea, fermierii trebuie să respecte cerinţelor de eco-condiţionalitate reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei, respectiv bunele condiţii agricole şi de mediu, cerinţele legale în materie de gestionare, cerinţele minime (relevante pentru măsura de agro-mediu). Fermierii trebuie să respecte cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu solicitate.
„În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafață devine neeligibilă”, a declarat Florin Faur, directorul APIA Timiş.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş realizează în această perioadă controlul la faţa locului, în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de pla