-AA+A
Noi descoperiri arheologice în necropolele scitică şi celtică de la Fântânele În perioada 12 - 26 iulie au fost continuate săpăturile arheologice în situl de la Fântânele (comuna Matei), constând în două vechi necropole, prima aparţinând sciţilor, datând din sec VI î.Chr., iar cealaltă celţilor, încadrată cronologic în sec. IV-II I.Chr.
Cercetările au fost efectuate sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, fiind autorizate de Comisia Naţională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii. Din echipa de arheologi au făcut parte Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc Năsăudean, şi Gheorge Marinescu, de la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud, acestora alăturându-li-se şi arheologul clujean Ioana Chira, proaspătă absolventă a unui masterat în arheologie la Universitatea Sorbona din Paris.
După cum ne-a anunţat Lucian Vaida, investigaţiile s-au dovedit fructuoase şi în campania din acest an, descoperindu-se încă două morminte celtice de incineraţie şi unul scitic de inhumaţie. Pe lângă resturile umane, din morminte au fost recuperate diferite materiale arheologice, în special vase ceramice, unele conservate impecabil, dar şi mai multe obiecte de podoabă din bronz/fier sau cu întrebuinţare casnică.
Ca şi în anii precedenţi, pe şantierul de la Fântânele au fost prezenţi câţiva elevi bistriţeni pasionaţi de arheologie, sub îndrumarea profesorului Dănuţ Archiudean de la Grupul Şcolar „Grigore Moisil” Bistriţa. Tabăra a devenit una de tradiţie.
Reamintim că investigaţiile în situl de la Fântânele au început în 1999 şi au fost continuate an de an, ajungându-se în prezent la un număr de 43 de morminte descoperite şi analizate (34 celtice şi 9 scitice), punctul arheologic remarcându-se ca unul dintre cele mai importante din ţară pentru perioadele menţionate. Rezultatele cercetărilor au fost prezentate cu ocazia mai multor simpozio