Locul de muncă a devenit principala sursă de stres pentru 80% din angajaţi. Numărul mare de sarcini şi presiunea exercitată de superiori accelerează procesul de îmbătrânire şi provoacă diabet, după cum arată rezultatele unui studiu recent.
Termenele limită laolaltă cu responsabilităţile şi obligaţiile pe catre trebuie să şi le asume la serviciu îi face pe unii angajaţi să cedeze psihic. Chiar dacă un nivel moderat de stres se poate dovedi un important factor motivaţional, persoanele care trăiesc sub stres continuu sunt mai vulnerabile la boli şi infecţii şi ajung, într-un final, să piardă controlul asupra vieţii lor.
Potrivit unui sondaj american citat de publicaţia „The Huffington Post“, opt din zece americani lucrează în condiţii de stres. Această boală cronică conduce, într-un final, la depresie şi chiar la moarte, în anumite cazuri extreme, după cum spun cercetătorii. De asemenea, surmenajul şi stresul afectează şi relaţiile de cuplu, cu copiii şi, în general, cu persoanele cu care interacţionăm.
Boli cardiovasculare
Stresul cronic creşte riscul apariţiei aterosclerozei, principala cauză de infarct miocardic acut şi de accident vascular cerebral. Se pare că de vină sunt substanţele inflamatorii eliberate în condiţii de stres, care agresează peretele intern al vaselor, favorizând, în timp, depunerea de colesterol. Şi stresul acut poate provoca evenimente dramatice, din cauza tahicardiei (creşterea ritmului cardiac).
O inimă afectată, cu artere coronare bolnave, primeşte insuficient sânge oxigenat în condiţii de efort suplimentar de contracţie. Un studiu realizat de specialiştii din cadrul Universităţii din Londra a arătat că în cazul angajaţilor care lucrează în condiţii de stres creşte considerabil riscul ca aceştia să sufere un atac de cord.
Creşte numărul diabeticilor
Potrivit teoriilor publicate, în anul 2012