Operaţiunea Tidal Wave a constat în bombardamentul aerian al Statelor Unite asupra rafinăriilor germane de la Ploieşti, la 1 august 1943. Operaţiunea militară „Tidal Wave" a reprezentat una dintre cele mai laborioase misiuni aviatice ale Statelor Unite din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Acţiunea a constat în bombardarea rafinăriilor de la Ploieşti, de către Aviaţia a 9-a a Statelor Unite care viza distrugerea resurselor de combustibil ale Germaniei naziste.
La misiunea care a avut loc pe 1 august 1943, au participat 177 de bombardiere tip B-24 care au plecat de la o bază militara din Benghazi, Libia, potrivit ABC News.
Ţintele bombardamentului american au fost rafinăriile din zona Ploieştului, care produceau, în acea vreme, o treime din necesarul de combustibil al Germaniei naziste.
Câmpurile petroliere şi rafinăriile din regiune mai fuseseră bombardate, de mai multe ori, de către forţele aeriene ruseşti, dar şi de bombardierele americane din Orientul Mijlociu, în ianuarie 1942.
Aproape o treime din cele 177 de avioane americane care au participat la Tidal Wave au fost doborâte, iar 30% dintre cei 1.758 de militari americani au fost ucişi, capturaţi sau dispăruţi. Armata americană a pierdut, atunci, 53 de avioane, 44 în faţa anti-aerienei române şi germane.
Misiunea de bombardare a rafinăriilor de la Ploieşti a însumat un zbor al avioanelor de 3.860 de kilometri dus-întors, acţiune care a durat 18 ore.
Rezultatul bombardamentului a fost „nici o reducere a producţiei de petrol înregistrată", deci, misiunea a eşuat.
În acea zi de 1 august 1943, şi-au găsit sfârşitul, printre alţii, şi cinci ofiţeri americani, colonelul John R. Kane, colonelul Leon Johnson, locotenent colonelul Addison Baker, maiorul John Jerstad şi locotenentul Lyod „Pete" Hughes, care au fost decoraţi cu Medalia de Onoare.
Dupa 70 de ani de la acea o