Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Braşov, când a fost întrebat despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian al României, că jurnaliştii ar trebui să studieze legea şi să nu mai vorbească "prostii", despre "OZN-uri şi alte chetiunii care nu-şi au locul".
Întrebat de jurnalişti despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian românesc, ministrul s-a arătat deranjat de întrebare.
"Aveţi dumneavoastră o problemă? ", a întrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, apoi le-a recomandat ziariştilor să citească Legea 256/2001, ca să nu mai vorbească "prostii", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Dacă vă întoarceţi la lege şi o studiaţi, ca să nu mai vorbiţi prostii, o să vedeţi că este o anumită procedură de identificare a navelor. În momentul în care o navă se apropie de spaţiul aerian al NATO sau al UE, este contactată prin sisteme radio, dacă nu se răspunde, automat se ridică avioanele de vânătoare care au misiunea de a identifica nava, de a o sprijini dacă are o defecţiune şi este atenţionată şi se însoţeşte până iese din spaţiul nostru aerian", a spus ministrul.
El a a făcut referire la Legea 256/2001 în legătură cu modul de acţiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizaţie de survolare a spaţiului aerian al României.
"Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând, România este stat al UE şi graniţa României este graniţă a NATO şi a UE şi noi avem datoria să apărăm aceste graniţe, să supraveghem graniţele atât aerian, terestru, cât şi maritim. Trebuie să mai ştiţi că este un sistem integrat de supraveghere aerian, la nivelul UE şi NATO. La nivelul UE, organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrolul, iar la nivel NATO instituţia care coordonează se află în Spania. Orice informaţie legată de survol spre spaţiul aerian se duce automat către c