Sistemul bancar autohton este mai mult decât stabil, în pofida turbulenţelor care au avut loc în acest an la Banca de Economii şi Moldova Agroindbank.
Despre progresele înregistrate de băncile comerciale în prima jumătate a anului curent şi influenţa acestora în sectorul economic, aflaţi de la guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, din interviul ce urmează.
EVZ: Potrivit ultimelor date, în primele 6 luni ale anului curent, sectorul bancar a înregistrat creşteri considerabile. Vorbim despre creşterea cu 9,2% a activelor bancare, dar şi despre sporirea cu 7,9% a creditelor şi cu 9,7% a depozitelor, în special ale persoanelor fizice, care s-au majorat cu 6,7%. Cum se explică aceste creşteri şi căror factori se datorează?
Dorin Drăguţanu: Asistăm la o redresare treptată a economiei Republicii Moldova, ceea ce nu are cum să nu să se răsfrângă şi asupra activităţii băncilor. O activitate economică mai mare generează o cerere mai mare de credite din partea agenţilor economici. Aceasta la rândul său determină băncile să atragă mai activ resurse de la populaţie şi alţi deponenţi. Banca Naţională promovează o politică monetară expansionistă, ceea ce determină băncile să micşoreze ratele dobânzilor la credite. Pentru a menţine profitabilitatea, băncile sunt motivate să fie mai active în domeniul creditării.
Cât de stabil este în prezent sistemul bancar din Moldova, dacă luăm în consideraţie problemele financiare de la Moldova Agroindbank şi Banca de Economii?
Sistemul bancar din Republica Moldova este stabil, fapt recunoscut şi de instituţiile financiare internaţionale. Mai rămâne de rezolvat problema transparenţei acţionarilor de la Moldova Agroindbank, dar acest lucru nu afectează direct activitatea băncii. Pe de altă parte, Guvernul, în calitate de acţionar majoritar, trebuie să găsească o soluţie pentru capitalizarea Băncii de