Declaraţiile ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, privind tentativele de intrare neautorizată în spaţiul aerian românesc au stârnit reacţii în toate mediile. Deoarece a evitat să ofere date concrete despre ce tip de aeronave au violat spaţiul aerian românesc, afirmaţiile lui Duşa au fost luate în băşcălie chiar de către un consilier prezidenţial.
În cursul zile de joi, 1 august 2013, Duşa a revenit asupra subiectului şi a explicat în ce condiţii este ridicată aviaţia militară de la sol în cazul unei tentative de intrare neautorizată în spaţiul nostru aerian. Nici acum, ministrul Apărării nu a spus clar despre ce avioane a fost vorba, dar Ziua Veche a intrat în posesia unor informaţii cuprinse într-un raport întocmit de reprezentanţii Statului Major al Forţelor Aeriene, din care rezultă că, în ultimele luni, au existat mai multe cazuri în care aeronave militare apaţinând Federaţiei Ruse au încercat să intre în spaţiul aerian românesc fără să existe o aprobare în acest sens sau fără să fie cerut un plan de survol. Cel mai grav incident s-a petrecut în cursul anului trecut, când patru bombardiere strategice ruseşti Tu-22 au efectuat o misiune de supraveghere şi testare a capabilităţilor forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia. În apropierea spaţiului aerian al României au fost semnalate în ultimele 20 de luni prezenţa şi a altor aeronave militare ruseşti, printre care amintim Su-27, Su-24 si Beriev A-50. Activitatea aeriană a ruşilor s-a intensificat după anunţul oficial privind instalarea scutului antirachetă american la Deveselul. În aceste condiţii, aeronavele MiG-21 LanceR, din cadrul Flotilei 86 Aeriană, care staţionau la Borcea, au fost dislocate pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu.
Revenind la misiunea efectuată de cele patru bombardiere strategice ruseşti, se pare că aeronavele Federaţiei Ruse au decolat, cel mai probabil,