Cele mai multe persoane cu dizabilităţi din judeţul Constanţa nu sunt instituţionalizate, iar de la anul vor avea o şansă să se integreze pe piaţa muncii. Potrivit statisticilor, mai bine de trei procente din populaţia judeţului Constanţa suferă de un handicap, numărul celor cu dizablităţi ajungând la peste 16.300 de persoane. Din numărul total al acestora, 1.500 sunt copii, iar 15.000 sunt adulţi, cu precădere femei.
Pe această temă, astăzi, de la ora 10.00, are loc conferinţa regională „Economia socială, o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi“, cofinanţat din Fondul Social European. Organizatorii acestui eveniment spun că întâlnirea de astăzi are ca scop informarea persoanelor cu dizabilităţi, ONG-urilor şi, mai ales, angajatorilor că, începând cu anul 2014, conform unor directive europene, agenţii economicii sunt obligaţi să încadreze în muncă persoanele cu dizabilităţi. Până atunci, specialiştii trebuie să identifice sectoarele exacte în care aceştia se pot integra şi să formeze centre de consiliere.
Întâlnirea are drept scop reunirea, într-un cadru mai puţin formal, a persoanelor care fac parte din grupul-ţintă al proiectului. Este vorba despre cursanţi, formatori, reprezentanţi ai O.N.G.-urilor, potenţiali angajatori şi, nu în ultimul rând, reprezentanţi ai autorităţilor, în vederea discutării celor mai importante probleme legate de economia socială şi de posibilităţile reale pe care persoanele cu dizabilităţi le au pentru integrarea pe piaţa forţei de muncă.
Rata persoanelor cu dizabilităţi, calculată la populaţia judeţului Constanţa, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, este de 3,53%.
Specialiştii constănţeni susţin că, după gradul de handicap, 5.000 au grad de handicap grav, 9.435 accentuat, 1.864 mediu şi patru uşor. Din numărul total al persoanelor cu handicap care sunt angajate în judeţul Constanţa, respectiv 68