Locuitorii din 32 unitati administrativ-teritoriale din cele 78 existente la nivelul judetului Botosani sunt cei mai sarguinciosi elevi ai pompierilor. Dovada ca au acordat mai multa atentie sfaturilor primite de la inspectorii de prevenire este si faptul ca, in primele sase luni ale anului 2013, pe teritoriul acestora nu s-a produs nici un incendiu.
O analiza privind situatia incendiilor produse pe teritoriul judetului Botosani arata ca in alte 20 de comune din judet s-a inregistrat doar cate un eveniment cu foc.
Datele statistice evidentiaza o scadere semnificativa a numarului de incendii in prima jumatate a anului 2013, fata de perioada de referinta a anului trecut. Astfel, in primul semestru al acestui an s-au inregistrat 144 de incendii, fata de 339 cate s-au produs in primele sase luni ale anului 2012.
Scaderea numarului de incendii se datoreaza si campaniilor de informare si prevenire a situatiilor de urgenta derulate de Inspectia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Nicolae Iorga” al Judetului Botosani, „F.O.C. – Flacarile Omoara Copii” si „R.I.S.C. – Renunta! Improvizatiile Sunt Catastrofale”.
In perioada de referinta, pompierii au derulat aproape 300 de activitati de informare preventiva in unitati de invatamant, in locuri cu afluenta de persoane, operatori economici. Avand in vedere faptul ca cele mai multe incendii cu urmari grave se produc in mediul rural, in special in gospodariile si casele persoanelor de varsta a treia, care locuiesc singure si cu probleme de sanatate, familiilor cu multi copiii sau ai caror parinti sunt plecati in strainatate, inspectorii de prevenire i-au invatat cum sa-si protejeze de foc viata si bunurile chiar la ei acasa. Metoda de transmitere a masurilor de prevenire din casa in casa s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente forme ca informatiile sa ajunga in familii, pe