O treime dintre bănci încă estimează o creştere a provizioanelor de risc de credit, în timp ce mai puţin de 25% dintre bănci se aşteaptă să apeleze în mai mare măsură ca anul trecut la finanţarea băncii centrale şi aproape 40% estimează că vor rambursa aceste programe în următoarele şase luni, arată raportul EY (Ernst & Young) - European Banking Barometer.
"Deşi se aşteaptă o creştere a cererii de creditare în mai multe sectoare şi segmente de clientelă, băncile vor fi mai restrictive în finanţarea acestora şi, în special, a sectorului de construcţii şi a imobiliarelor", potrivit unui comunicat de presă.
Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancară şi pieţe de capital, comentează: "În ultimele şase luni, s-a produs o schimbare subtilă în ceea ce priveşte încrederea, iar sentimentul dominant în industria bancară europeană este acum unul de optimism moderat. Reducerea costurilor, modificarea reglementărilor prudenţiale şi provizioanele de risc de credit continuă să dea dureri de cap băncilor, însă, pentru prima dată în ultimii ani, băncile estimează că vom asista la o îmbunătăţire a performanţei în majoritatea liniilor lor de afaceri. Acesta este unul din cele mai promiţătoare semne din ultima perioadă, însă optimismul băncilor este dependent de creşterea încrederii în economie şi rămâne vulnerabil la evoluţii negative din mediul economic".
Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la EY România, a declarat: "Deşi studiul nu acoperă deocamdată România, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt deţinute de filiale ale băncilor europene, deci o parte din evoluţiile identificate vor avea implicaţii şi pentru filialele locale".
"45% dintre cei chestionaţi în cadrul studiului sunt încrezători că vor fi în măsură să îşi îmbunătăţească mix-ul de finanţare în