Majoritatea fetelor împinse să facă aceste teste sunt aduse de mame sau soacre, sau chiar de viitorii soţi. Şi ce se întâmplă dacă nu primesc „certificatul de virginitate”?
Un cearceaf pătat cu sânge şi prezentat nuntaşilor după noaptea nunţii este poate un obicei care ţine de timpuri de mult trecute. Dar familiar în Estul Europei. Astăzi, cearceaful poate fi înlocuit cu un „examen medical de virginitate” – care este adevărat costă mai mult dar ce nu face o familie pentru aşi „păstra” numele şi renumele ?! În Georgia recent, un reportaj televizat despre aceste examene de virginitate a provocat multe comentarii pe reţelele de socializare, protestele unor feministe dar şi reacţii de aprobare. În secolul 21. Relatarea serviciului georgian al Europei Libere este rezumat de Ileana Giurchescu:
Îşi pierde o femeie onoarea dacă şi-a pierdut virginitatea înainte de nuntă? Unii tineri din Georgia cred că da:
„O fată nu mai este respectabilă dacă nu este virgină până la nuntă.”
„Este o alegere personală, fiecare să trăiască cum vrea.”
„Nimeni să nu se amestece în viaţa privată a cuiva.”
„Nu m-aş căsători cu o fată care nu mai este virgină.”
Câte persoane intervievate, atâtea răspunsuri. Dar este evident că în Georgia, virginitatea unei femei a rămas o măsură a respectabilităţii. Altfel stau sau ar trebui să stea lucrurile atunci când vine vorba de „examenele de virginitate”.
Postul de televiziune „Imedi” a prezentat recent un reportaj care arăta că anual, serviciul naţional medico-legal efectuează circa 200 de astfel de examinări. Este vorba de o simplă examinare ginecologică, care trebuie să constate dacă femeia a avut sau nu relaţii sexuale. Dacă himenul este sau nu rupt.
Un control făcut de doi până la trei experţi şi care costă între 100 şi 200 de dolari. @N