Guvernul Statelor Unite tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii maghiare confiscate în România după 1945 ca 'o prioritate a Administraţiei', potrivit unei scrisori publicate miercuri de Departamentul de Stat, informează agenţia MTI.
Scrisoarea datată 9 iulie şi semnată de subsecretarul de stat responsabil de afaceri juridice Thomas B. Gibbons este un răspuns adresat congresmenilor care ceruseră ajutorul secretarului de stat John Kerry în această chestiune în luna iunie.
Congresmenii - 13 republicani şi 7 democraţi - i-au cerut lui Kerry să protesteze faţă de cea mai recentă lege din România privind restituirea de proprietăţi bisericeşti, care prelungeşte de la 5 la 10 ani perioada de aşteptare pentru restituirea proprietăţilor.
'Administraţia /SUA/ a jucat un rol esenţial în încurajarea României de a aplica o legislaţie care să ofere o soluţie corectă, transparentă şi rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fascist şi comunist din România', a declarat Gibbons în scrisoare.
'Cel mai recent, emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârşitul lunii mai la Bucureşti pentru a discuta despre această problemă cu guvernul României, parlamentul şi reprezentanţi ai societăţii civile', adaugă oficialul american.
Scrisoarea a fost pus la dispoziţia MTI de Fundaţia maghiară pentru Drepturile Omului cu sediul la New York.
În iunie, douăzeci de congresmeni i-au cerut lui Kerry să exercite presiuni asupra guvernului român pentru a restitui proprietăţile Bisericii maghiare confiscate după 1945.
'Guvernul comunist al României a confiscat 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituţii caritabile şi civice de la Bisericile Romano-Catolică, Reformată maghiară, Evanghelică