Începând de astăzi, oamenii care vor să se judece în litigii civile, dar şi în unele procese penale, sunt obligaţi să treacă mai întâi pe la mediator pentru o şedinţă de informare asupra avantajelor acestei proceduri. În lipsa unui proces verbal că au fost informaţi despre mediere, oamenii se vor trezi că li se resping acţiunile în instanţă. Ei riscă şi amenzi între 100 şi 1.000 de lei.
Şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii este gratuită, dar dacă oamenii decid să continue procedura vor trebui să achite onorarii care diferă de la un mediator la altul. Aceştia se aşteaptă să crească numărul clienţilor. Medierea se aplică în majoritatea cazurilor civile, dar şi unele procese penale.
"Se aplica si in litigii penale ca si procedura in situatia litigiilor aparute ca urmare a infractiunilor care prevad plangere prealabila...sunt loviri amenintati vatamari corporale", a precizat Mirel Ionescu, avocat şi mediator.
Mediatorii recunosc însă că doar cauzele civile ajung să fie rezolvate prin mediere.
"O masa succesorala intre doi frati care disputau partajarea terenurilor rezolvat rapid problema care trena de ani", a menţionat Ionescu.
Unii avocaţii spun că medierea mai mult îi încurcă.
"In ce priveste pe avocati. in momentul cand realizeaza informarea despre avantajele medierii devine incompatibil nu mai poate reprezenta justitiabilul ... pt justitiabili e un demers in plus. avantajele medierii pot fi aduse la cunostinta prin mediatizare", a specificat Victor Rusa, avocat.
Avocatul spune că majoritatea românilor nu vor opta pentru mediere.
"Din activitatea mea consider ca romanul s-a nascut in instanta si doreste sa se judece", a adăugat Rusa.
În timp ce unii oameni nici nu au auzit de mediere, alţii spun că este utilă.
În lipsa procesului verbal de informare, cei care apelează la justiţie riscă amenzi în