IPJ Alba are în lucru peste 500 de dosare privind infracţiuni de fals în declaraţii şi înşelăciune cu bani acordaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Situaţia a determinat creşterea semnificativă a procentului infracţionalităţii economico-financiare sesizate.
”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a primit un număr de 515 sesizări de natură economică de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii in Agricultură, reprezentând 37,3% din infracţionalitatea economico-financiară sesizată. Dintre acestea, 375 sesizări au fost de infracţiuni de fals în declaraţii, iar 140 sesizări au fost de infracţiuni de înşelăciune economică”, se afirmă într-un comunicat de presă al IPJ Alba privind bilanţul activităţii instituţiei în prima jumătate a anului 2013.
În primele şase luni din 2013, infracţiunile de natură economico-financiară au crescut faţă de perioada similară a anului 2012. Astfel, în mediul rural au fost cu 681 mai multe sesizări. Infracţiunile economico-financiare constatate au crescut cu 38,4%, situând astfel judeţul Alba pe locul 5 în România.
Numărul de infracţiuni constatate, de natură economico-financiară a fost de 313 la 100.000 de locuitori. După mediul în care au fost comise infracţiunile constatate s-au înregistrat creşteri cu 6,8% în mediul urban, de la 2.592 la 2.769, respectiv cu 73,9% în mediul rural, de la 921 la 1.602 infracţiuni. Nicolae Căbulea, şeful IPJ Alba, a menţionat că această creştere, din mediul rural, se datorează numărului mare de plângeri de la APIA, când mai mulţi fermieri a fost acuzaţi de fals în declaraţii.