Piața chiriilor din Timișoara oscilează. Cei care se pregătesc să închirieze apartamente în această perioadă trebuie să țină seama de mai multe caracteristici ale locuințelor, însă au de unde alege. Iar specialiștii spun că oscilații sunt furtuna dinaintea liniștii ce vine cu stabilizarea pieței. Astfel, garsonierele și apartamentele cu trei camere sunt cele mai puțin căutate pe piață, așa că au ajuns să aibă chriile cele mai mici, în scădere față de perioadele anterioare. În același timp, apartamentele cu două camere sunt la mare căutare, iar pe acest segment s-a înregistrat o creștere a prețului cerut de proprietari.
O analiză realizată de cel mai mare portal de imobiliare din România asupra chiriilor minime practicate în anumite cartiere ale marilor oraşe relevă nu doar scăderi, ci şi creşteri ale pretenţiilor proprietarilor în ultimul an. ”O astfel de evoluţie este caracteristică unei pieţe aflate în curs de stabilizare”, explică Daniel Crainic, analist imobiliar, care precizază că proprietarii de locuințe încearcă să își ajusteze pretențiile în funcție de evoluția firească a pieței. În zona Complexului Studenţesc din Timișoara chiria minimă pentru o garsonieră a scăzut la 130 de euro, de la 150 de euro, cât se cerea pe lună în aceeaşi perioadă a lui 2012. De asemenea, locuințele cu trei camere au ajuns și ele să fie închiriate mai ieftin, respectiv cu 150 de euro pe lună, față de un tarif cu 10 euro mai mare anul trecut.
În zona Căii Aradului, proprietarii de apartamente au reușit să mențină aceleași prețuri ca și anul trecut. Aici apartamentele cu două camere se închiriază tot cu 200 – 220 de euro pe lună, iar cele cu trei camere, cu 230 de euro pe lună. În timp ce chiriile garsonierelor și aprtamentelor mari scad, la Timișoara cresc prețurile cu care se închiriază locuințele cu două camere. ”La două camere, cel mai mic tarif a crescut de la 160