Direcţia de Sănătate Publică şi Ordinul Asistenţilor Medicali i-au chemat astăzi, 1 august, pe asistenţii comunitari din nou la cursuri, „Resuscitarea cardio-respiratorie” fiind o temă solicitată la întâlnirile precedente.
Deşi este perioadă de concedii, asistenţii comunitari din judeţ au venit astăzi la Slatina, pentru cursul „Resuscitarea cardio-respiratorie”, desfăşurat în sala de şedinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă şi organizat de Direcţia de Sănătate Publică şi Ordinul Asistenţilor Medicali din România. Cursul nu doar că le-a adus asistenţilor 24 de puncte necesare pentru formarea continuă, dar chiar „i-a prins”, îndeosebi partea practică.
S-a vorbit despre timpul de resuscitare optim, despre timpul de supravieţuire, asistenţii fiind îndrumaţi să intervină în primele 4 minute de la instalarea stopului cardio-respirator. S-au dat şi statistici, 82,4% din cazurile de stop cardio-respirator survenind din cauza cardiopatiilor, 4,3% din cauza bolilor respiratorii, 3,1% în urma traumelor, 2,2% din cauza bolilor cerebrovasculare, 2,2% în urma asfixiilor, 1,9% în urma intoxicaţiilor medicamentoase, 0,9% în urma altor tentative de suicid. Asistenţilor le-a fost expus amănunţit modul de intervenţie şi în cazul asfixiei cu un corp străin, diferit la copii şi adulţi. Cursul, de fapt, vine să reîmprospăteze memoria celor delegaţi în zeci de localităţi ale judeţului să completeze asistenţa medicală acordată în cabinetele individuale sau la centrele de permenenţă, fiind prezentat cu foarte multe detalii de specialitate. O lege însă deja veche de câţiva ani obligă toţi angajaţii, indiferent de domeniul de activitate, să parcurgă cursuri de prim ajutor care să le ofere capacitatea de a interveni la locul de muncă, dar şi în viaţa de zi cu zi, atunci când sunt martorii unei situaţii extreme, pentru salvarea unui semen.